Reformasi dalam Sistem Demokrasi Berparlimen

Dikongsi dalam Whatsapp

RAKYAT  MALAYSIA YANG DIHORMATI,

Anda diminta membaca mesej ini dan memajukannya kepada sekurang-kurangnya dua puluh orang dalam senarai kenalan bersama anda.  Sebaliknya, sila minta setiap daripada mereka melakukan perkara yang sama.

Dalam masa tiga hari, kebanyakan orang di Malaysia akan menerima mesej ini.

Setiap rakyat di Malaysia harus melaungkan suara untuk: REFORMASI “Akta 2018”.

1.

  • Had umur ahli parlimen mesti diperkenalkan, iaitu 30 hingga 60 tahun.
  • Ahli Parlimen tidak sepatutnya mendapat pencen kerana ia bukan ‘pekerjaan’ tetapi ‘pilihan raya’ di bawah Akta Perwakilan Rakyat.  Pada masa ini, mereka mendapat pencen selepas menamatkan perkhidmatan selama 5 tahun.

2.

Gaji ahli parlimen harus disemak selaras dengan Suruhanjaya Gaji Pusat.  Pada masa ini, mereka menaikkan gaji mereka sewenang-wenangnya dengan mengundi sendiri.

3.

Ahli Parlimen harus menyerahkan pelan penjagaan kesihatan semasa mereka dan mengambil bahagian dalam sistem penjagaan kesihatan yang sama seperti orang ramai.  Ini adalah satu-satunya cara kita boleh menambah baik sistem penjagaan kesihatan awam.

4.

Semua konsesi seperti perjalanan tahunan percuma, elektrik, air, barangan runcit, bil telefon, dll harus dimansuhkan.  Mereka bukan sahaja mendapat konsesi ini tetapi kerap meningkatkannya – dengan berani dan tanpa segan silu.

5.

Ahli Parlimen yang mempunyai rekod tercemar, tuduhan jenayah & sabitan, dahulu atau sekarang, harus diharamkan daripada parlimen dan bertanding dalam pilihan raya.

6.

Kerugian kewangan yang ditanggung semasa ahli politik memegang jawatan mesti DIPULIHKAN daripada ahli politik tersebut, keluarga terdekat mereka, penama, hartanah, dll. Mereka mesti bertanggungjawab sepenuhnya.

7.

Ahli Parlimen harus mematuhi SEMUA undang-undang.  Outriders hanya diberikan kepada PM dan TPM.  Menteri-menteri lain mesti menggunakan jalan raya kita seperti orang ramai.  Tanpa orang luar, mereka akan dipaksa keluar awal untuk tiba tepat pada masanya untuk penampilan awam dan bekerja.  Pada masa ini, orang ramai mengalami kelewatan akibat kerja-kerja jalan, projek MRT, tol dan kesesakan lalu lintas akibat perancangan yang tidak baik.  Ini akan berikan mereka insentif untuk sentiasa memastikan jalan raya kita selamat, terancang dan diselenggara secara konsisten.

8.

Semua pegawai parlimen yang dipilih mesti mengisytiharkan kekayaan dan pendapatan mereka.  Ini terpakai kepada senator dan ahli pembangkang juga.  Audit bebas mesti dilakukan ke atas kekayaan mereka setiap dua tahun, dan dilaporkan dalam media.  Salinan juga mesti disediakan di portal web Juruaudit.  Satu lagi audit mesti dilakukan apabila ahli politik meletak jawatan atau menamatkan perkhidmatan mereka sebagai pegawai awam.

9.

Sebaik sahaja mereka dipilih, mereka mesti kekal dalam parti yang sama;  jika tidak, mereka mesti meletakkan jawatan.

10.

Mereka tidak seharusnya dibenarkan bertanding sebagai ahli parti lain;  di samping itu, mereka tidak boleh dibenarkan menyeberang ke pihak lain sesuka hati.

INGAT –

BERKHIDMAT, PARLIMEN ADALAH SATU KEHORMATAN, BUKAN KERJAYA YANG LUMAYAN UNTUK MEROMPAK.

Jika setiap orang berkongsi mesej ini dengan sekurang-kurangnya 20 orang, ia hanya akan mengambil masa tiga hari untuk kebanyakan orang di Malaysia untuk menerima mesej ini.  Jadi sila kongsi untuk manfaat anda … dan untuk manfaat generasi akan datang.

1 Comment

  1. Ini juga patut terpakai kpd ADUN. Setiap calon patut dihadapkan dgn peperiksaan juga, hanya yg lulus boleh bertanding. Sebab ramai yb skrg hanya fokus utk mereka menang di pilihanraya akan dtg, dari benar berkhidmat utk rakyat. Satu jawatankuasa raja² patut setiap tahun kaji kpi mereka juga. Yb² adalah bertugas sbg membantu Raja² mentadbir supaya Rakyat baginda sejahtera.. gaji pun di bayar oleh hasil keringat Rakyat..

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*