Kesalahan tatabahasa Melayu berkenaan perkataan ‘Malaikat’ dan pengakuan Marshall Vian Summers bertemu Malaikat

Rata-rata orang Melayu menganggap bahawa perkataan ‘Malaikat’ ialah kata nama am tunggal. Sebenarnya perkataan tersebut merupakan kata nama am jamak di dalam tatabahasa Arab, iaitu lebih dari dua bilangan.

Perkataan [ma.lai.kat] مَلَـٰٓئِكَة di dalam Al-Qur’an adalah kata nama am jamak yang mempunyai kata nama am tunggal iaitu [ma.lak] مَلَكٌ

وَلَآ أَقُولُ لَكُمْ إِنِّى مَلَكٌ

“Dan aku tidak mengatakan kepada kalian sesungguhnya aku adalah malak” [Al-An’am 6:50]

Sekelompok wanita di Mesir pernah berkata tentang Yusuf :

مَا هَـٰذَا بَشَرًا إِنْ هَـٰذَآ إِلَّا مَلَكٌ كَرِيمٌ

“Tidaklah sekali-kali ini sebagai seorang manusia, ini tidak lain melainkan Malak yang mulia” [Yusuf 12:31]

Maka, perkataan [ma.lai.kat] مَلَـٰٓئِكَة di dalam Al-Qur’an bererti lebih daripada dua Malak menurut tatabahasa Arab.

وَإِذْ قُلْنَا لِلْمَلَـٰٓئِكَةِ ٱسْجُدُوا۟ لِـَٔادَمَ فَسَجَدُوٓا۟ إِلَّآ إِبْلِيسَ

“Dan ketika Kami berkata kepada malaikat, ‘Bersujudlah kalian untuk Adam’ maka bersujudlah mereka kecuali Iblis” [Al-Isra’ 17:61]

Adakah ketepatan tatabahasa ini penting? Ya, ia penting apabila melibatkan [ma.lai.kat] مَلَـٰٓئِكَة berkata-kata dengan orang tertentu di dalam Al-Qur’an.

وَإِذْ قَالَتِ ٱلْمَلَـٰٓئِكَةُ يَـٰمَرْيَمُ إِنَّ اللهَ ٱصْطَفَىٰكِ وَطَهَّرَكِ وَٱصْطَفَىٰكِ عَلَىٰ نِسَآءِ ٱلْعَـٰلَمِينَ

“Dan ketika Malaikat berkata, ‘Wahai Maryam, sesungguhnya Tuhan telah memilihmu, membersihkanmu dan memilihmu mengatasi para wanita antarabangsa’ ” [Ali-Imran 3:42]

Perkataan Malaikat (ٱلْمَلَـٰٓئِكَةُ) di dalam Ali-Imran 3:42 bermaksud lebih daripada dua Malak menurut tatabahasa Arab. Ini bererti beberapa Malak berbicara dengan Maryam secara serentak. Apa pendapat anda jika ada beberapa orang yang berupa manusia namun mereka berbual dengan anda secara suara serentak dan bersama-sama serta mengaku bahawa mereka membawa pesanan daripada Tuhan? Jika saya, sudah tentu saya akan memandang perkara tersebut sebagai tanda luar biasa daripada Tuhan.

Bagaimana beberapa orang lelaki mampu bercakap secara serentak dan bersama-sama ketika berbual dengan saya secara dua hala berserta soal-jawab !?

Seperti itulah yang dialami oleh Maryam ketika berbicara secara dua hala dan secara soal jawab dengan Malaikat (lebih dari dua Malak). Begitu jugalah yang dialami oleh Zakaria menurut Ali-Imran 3:39.

Marshall Vian Summers, seorang lelaki tua dari Colorado telah mengaku bahawa beliau telah menerima Wahyu. Beliau menulis isi kandungan Wahyu baru yang berbunyi :

The Voice you are hearing is not of one individual, but of the Angelic Host together, speaking together, with one Voice.

Terjemahannya : “Suara yang anda dengar bukan dari satu individu, tetapi dari Angkatan Malaikat bersama-sama, bercakap bersama-sama, dengan satu Suara”

[ https://www.newmessage.org/the-message/volume-1/the-time-of-revelation/the-voice-of-the-revelation ]

Siapakah Marshall Vian Summers? Adakah beliau benar-benar utusan Tuhan yang baru?

About Ibn Azhar 5 Articles
Seorang penulis bebas.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*